I det innlegget presentere vi noen nøkkelroller fra F8 sin produksjon, som er gode ambassadører for digitaliseringen av byggebransjen.
På prosjekt Nytt klinikk- og protonbygg Radiumhospitalet produseres alt etter modell, som vil si at vi ikke bruker arbeidstegninger på papir, i stedet får vi arbeidsgrunnlag fra BIM-kiosker og StreamBIM (3D-modell). Fra StreamBIM henter vi ut arbeidsgrunnlag fra BIM-kiosker og StreamBIM-app. Mange av våre ansatte bruker på denne måten bare telefon, nettbrett eller pc for å få nødvendig informasjon knyttet til utførelse og kvalitetskontroll på byggeplassen.
F8 har en egen BIM-koordinator på prosjektet som hjelper teamledere og andre utførende med modellforståelse. Adrian Skistad er utdannet geomatiker og har tatt videreutdanning i BIM ved NTNU. Tidligere har han jobbet som stikningsingeniør hvor han har fokusert på modellbasert bygging og praktisk bruk av ifc-modell til utstikning og kontroll. I dag jobber Adrian som BIM-koordinator og arbeidsleder for de bygningsmessige innvendige arbeider på Radiumhospitalet. F8 vil beskrive Adrian som blid og hjelpsom person, som alltid stiller opp.
I F8 har vi flere teamledere som styrer arbeidslagene våre. På dette prosjektet varierer størrelsene på teamene med kompleksiteten til området de produserer på. Inesis og Pål er teamledere for de største teamene vi har på prosjektet. Inesis har studert fire år for å bli dataingeniør i Latvia og ett år på Københavns Universitet. Tidligere har han jobbet i et familieselskap som utfører bygg- og anleggsarbeider i Latvia. Med kjennskap til bygg og anlegg, og utdanning innenfor IT har Inesis et godt grunnlag for å lede arbeidslaget innen modellbasert bygging. Pål har studert IT, robotikk og elektronikk i Litauen, og bruker mue av fritiden sin på utvikling av programvare. Han har jobbet 18 år i bygg- og anlegg og har de siste 7 årene jobbet i Norge. Pål har gjennom 2022 gjennomført restteori for å gå opp til Svenneprøven som tømrer- en prøve han nylig besto. Det som kjennetegner både Pål og Inesis er at de har evne til å dele kunnskap og motivere ansatte for å nå produksjonsmålene som settes.
I forbindelse med digitalisering av byggebransjen bistår også F8 to masterstudenter på NTNU i masteroppgaven deres som går ut på bruk av 4D BIM. Med 4D BIM er det også mulig å planlegge fremdrift og utføre økonomistyring gjennom prosjektets 3D-modell. Dette brukes ikke i noen av våre prosjekter i dag, men er tatt i bruk av flere ansatte i F8 i tidligere prosjekter. For masteroppgaven har F8 stilt til intervju og delt erfaringer fra tidligere prosjekter og informert om ønskelig muligheter til fremtidig prosjekter som ikke er tilgjengelig i dag. Vi ser fordelen av digitale byggeplasser og gleder oss til å se hvordan byggebransen videre kan jobbe mer effektivt i bruk av slike verktøy.